-->

środa, 12 czerwca 2013

Królewskie szparagi

 "Celebryci jedzą szparagi" przeczytałam w jednym z kolorowych czasopism. Zaintrygowało mnie to stwierdzenie bo choć o właściwościach tej rośliny wiedzą wszyscy, to moda na jedzenie czegokolwiek jest dla mnie stosunkowo dziwna. Dlaczego więc gwiazdy je tak uwielbiają? Ok, są smaczne. No dobrze, może ja nie jestem wielbicielką szparagów, ale raz na jakiś czas z chęcią zobaczę je na moim stole zwłaszcza, że są bogatym źródłem kwasu foliowego, potasu i białka. Już chińscy zielarze wykorzystywali tę roślinę do leczenia przeróżnych przypadłości od bezpłodności począwszy na reumatyzmie kończąc. Na pewno więc są też zdrowe. Nazywając szparagi "królewskim daniem" (największym znanym wielbicielem szparagów był król Francji Ludwik XIV) przyczepiono im przy okazji łatkę dania wytwornego, pour riches i myślę, że to będzie strzał w dziesiątkę. Jak widzimy tylko z założenia, gdyż pęczek szparagów można kupić już za około 4 złote. Maj i czerwiec to szparagowy sezon a najwięcej polskich szparagów uprawia się w Wielkopolsce skąd są eksportowane do Niemiec. 

Ja postanowiłam wykorzystać dziś nieco ostrzejsze w smaku szparagi zielone. Tak przyrządzone będą idealną przystawką m.in. do obiadowych dań z udziałem drobiu.

Szparagi zielone w sosie jogurtowym z orzechami nerkowca

pęczek zielonych szparagów
1/4 szklanki śmietany 12 %
250 g jogurtu naturalnego
70 g orzechów nerkowca
2 ząbki czosnku
oliwa

Szparagi myjemy, obłamujemy końce i obieramy do 1/3 wysokości a następnie gotujemy w pozycji pionowej (najlepiej związać je sznureczkiem) trzymając w wodzie w taki sposób, aby główki wystawały ponad jej poziom (są tak delikatne, że ugotują się na parze). Wodę w której będziemy je gotować powinno się wcześniej posolić, dodać szczyptę cukru i odrobinę masła. Gotujemy przez około 10 minut. W międzyczasie rumienimy orzechy nerkowca na suchej patelni uważając, aby się nie przypaliły. Dwa ugotowane szparagi miksujemy na masę i dodajemy do jogurtu i śmietany. Mieszamy. Na patelnię wylewamy dwie łyżki oliwy z oliwek, podsmażamy drobno pokrojony czosnek, przekładamy na patelnię ugotowane szparagi i zalewamy sosem. Czekamy aż wszystko się zagrzeje pilnując, by nie doprowadzić do wrzenia. Przed podaniem posypujemy orzechami.

Smacznego!


1 komentarz:

Renata Czelny-Kawa pisze...

Bardzo wykwintne, ale jakże proste połączenie smaków!;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...