Według mitologii greckiej, na górze Nysa
Dionizos stworzył wino. Od Greków zakładania winnic
nauczyli się Rzymianie. W Polsce pierwsze winnice powstawały w XII wieku przy klasztorach, gdzie zakonnicy zajmowali się produkcją wina mszalnego. Choć panom winogrona kojarzą się zapewne jedynie ze smacznym owocem i trunkiem, to panie jak sądzę wiedzą nieco więcej o ich właściwościach kosmetycznych i leczniczych. Nie od dziś wiadomo, że winogrona działają upiększająco na cerę. Nie dość, że ją rozjaśniają, to jeszcze dobrze nawilżają skórę a duża zawartość witaminy B zawartej w winogronach, skutecznie poprawia pamięć.
Zapraszam Was serdecznie na domowy sok z winogron. Przechowywany w słoiku, idealnie nadaje się na zimę jako kompot, po rozcieńczeniu z odpowiednią ilością wody.
Sok z winogron z cynamonem / Grape juice with cinnamon
dowolna ilość winogron (ja wykorzystałam przydomowe, różowe, słodkie) / any number of grapes (I used household, pink and sweet grapes)
cukier / sugar
goździki / cloves
cynamon / cinnamon
Winogrona umyć, oskubać i wrzucić do garnka. Ugnieść, aby puściły sok i dodać kilka goździków. Gotować do rozgotowania. Następnie przecedzić przez sito, aby oddzielić pestki i skórki od soku. Dodać cukier do smaku i gotować kolejne 15 minut. Pod koniec gotowania dodać cynamon i rozlać jeszcze gorący sok do butelek i słoików.
Wash grapes, pluck and put into the pot. Knead the grapes until their juices are realased. Add a few cloves. Boil until overcooking. Rub through a sieve to remove seeds and peels. Add sugar to taste and cook for another 15 minutes. Add the cinnamon at the end of cooking and pour the hot juice into glass bottle.
3 komentarze:
Zrobie na pewno:)Pozdrawiam serdecznie.
Przyjęłabym taką butelczynkę...:D Fajny sok!
Czy wysoka temperatura gotowania nie zniszczy tych dobrodziejstw, o których Pani pisała? Gdzieś czytałam, że najwartościowsze są soki surowe tylko krótko pasteryzowane.
Prześlij komentarz