Lowercase Noises - Stars
Kiedy czasem trzeba zrobić obiad na szybko a nie chce się po raz kolejny jeść mięsa można sięgnąć po jajka z których da się wyczarować niemal wszystko. Do tego są zdrowe i ostatnie badania wykazały, że wcale nie jest prawdą to, iż nie należy spożywać ich częściej niż dwa razy w tygodniu. Ja jajka uwielbiam pod każdą postacią i nigdy nie cierpimy na ich brak w naszej kuchni. Idealne na śniadanie równie dobrze i smacznie mogą się sprawdzić w formie szybkiego obiadu dla niecierpliwych.
Kotlety jajeczne
składniki na 6 kotlecików
5 jaj ugotowanych na twardo
1 surowe jajko
bułka tarta
sól, pieprz
pół czerstwej bułki
trochę mleka
1 cebula
3 łyżki szczypiorku
Bułkę namoczyć w mleku. Ugotowane jajka zetrzeć na tarce. Dodać do nich odciśniętą bułkę, surowe jajko, pokrojone drobno cebulę i szczypiorek oraz odrobinę bułki tartej aby masa nie przywierała do rąk. Całość doprawić solą i pieprzem. Uformować kotleciki, każdy z nich obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju aż do zrumienienia każdej ze stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz