-->

piątek, 7 listopada 2014

KOLEJNA DOMOWA PIZZA




To już kolejna domowa pizza jaką postanowiłam przygotować w domu i muszę przyznać, że z domowymi wypiekami nie umywa się żadna najlepsza piekarnia czy pizzeria. Największą nagrodą jest dla mnie uśmiech domowników, który pojawia się na ich twarzach chwilę po tym, gdy przekroczą próg naszego mieszkania. Ten zapach chodzi za mną do dziś choć pizzę tę robiłam przedwczoraj. Duża ilość dojrzałych pomidorów i sosu, aromat oregano i bazylii, oraz czosnek, bez którego moja kuchnia mogłaby nie istnieć. 

 Jeśli w zbliżający się weekend chcielibyście uczynić radość swoim najbliższym bez wahania polecam Wam tę pizzę. Spód robię zawsze na bazie tego samego, najlepszego moim zdaniem przepisu. Reszta... jak kto woli. Ja postawiłam na niezbyt dużą ilość dodatków, dobierając je tak, aby wszystko było bardzo aromatyczne.

Domowa pizza z szynką i pomidorami

Ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 30 g świeżych drożdży
- 2 łyżki lekko podgrzanego mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka mąki (do wyrastających drożdży)
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 125 ml wody
Dodatki: 
- 1 duża cebula czerwona 
- 10 dag szynki 
- 3 ząbki czosnku 
- 300 g przecieru pomidorowego
- 20 dag żółtego sera
- 2 dojrzałe pomidory 
- tymianek, bazylia, oregano (po pół łyżeczki każdej z przypraw)
- sól i pieprz do smaku  
- 1/3 szklanki wody

Podgrzewamy mleko wymieszane z cukrem i łyżką mąki. Kruszymy do niego drożdże, mieszamy aż się rozpuszczą i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. W międzyczasie łączymy pozostałą mąkę, sól, oliwę z oliwek i wodę a następnie dodajemy wyrośnięte drożdże. Zaczynamy zagniatać ciasto, aż będzie samo odchodziło od ręki. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny.

Dużą cebulę drobno siekamy i szklimy na oliwie z oliwek. Dodajemy przecier pomidorowy i 1/3 szklanki wody. Całość doprowadzamy do wrzenia i dodajemy przyprawy. Pomidory kroimy na plastry a żółty ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. 

Gdy ciasto już wyrośnie, podsypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy je na kształt i wielkość pizzy. Następnie układamy w formie do pizzy lub na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, smarujemy przygotowanym sosem. Następnie układamy kawałki szynki i posypujemy częścią sera. W następnej kolejności układamy pomidory i na wierzchu umieszczamy pozostały ser. Całość pieczemy ok 9 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni C. 

Smacznego! 



5 komentarzy:

Ewa W pisze...

apetycznie :)

Magda Mirabelles pisze...

Mmmm, ciasto z dodatkiem oliwy z oliwek- najlepsze! Wygląda bardzo kusząco, szczególnie przed obiadem!

Jola8000 pisze...

Wygląda apetycznie

Dominika Jurycka pisze...

Bardzo się cieszę! Naprawdę bardzo dobrze smakuje.

dreamsstation pisze...

świetnie wygląda! z chęcią wypróbuje przepis :)
Mogłabyś poklikać w linki do choies w moim ostatnim poście? bardzo proszę, zależy mi na tej współpracy :)

pomożesz?- jeśli tak koniecznie mi napisz w komentarzu pod postem :)

POZDRAWIAM!
Mój blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...