Mleczko kokosowe to popularny składnik stosowany w kuchni Azji Południowo-Wschodniej. Otrzymuje się je z dwóch składników: wody i wiórków kokosowych. W kuchni tajskiej mleko
kokosowe jest wykorzystywane do dań typu curry, zup (zupa tom kha
itd.) oraz sosów. Możemy spokojnie zastąpić nim mleko krowie lub śmietankę do kawy, przygotować kurczaka lub inne dodatki w cieście kokosowym. Jego przygotowanie jest bardzo proste a poza walorami smakowymi mleczko zdobyło również uznanie w kosmetyce. Korzystnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Ostatnio wykorzystane przeze mnie przy produkcji domowego szamponu do włosów.
Mleczko kokosowe / Coconut Milk
1 szklanka wiórków / 1 cup grated coconut
2 szklanki gorącej wody / 2 cups hot water
Wiórki zalewamy wodą, przykrywamy i odstawiamy na około 2 godziny. Po tym czasie całość miksujemy i przekładamy na gazę umieszczoną nad miską. Odcedzamy i wyciskamy wiórki. Czynność powtarzamy w celu całkowitego oczyszczenia mleczka.
Pour water over grated coconut, lined with a cloth and leave for about 2 hours. Mix after this time and transfer the coconut pulp to cheesecloth. Drain and squeeze. Repeat until milk is clean.
4 komentarze:
Ile takie mleczko ma kalorii?
100 g mleczka zawiera okolo 205 kalorii. Pozdrawiam :)
Robiłam i uwielbiam!!!
Przygotowanie to rzeczywiście prościzna tylko gotowe mleczko zbyt szybko znika.... :))
Pozdrawiam....
Ooo zrobię, zrobię!:)
Prześlij komentarz