Gdy spoglądam za okno poza brakiem liści i zimnym wiatrem zupełnie nic nie przypomina mi zimy. Trawa i mech z dnia na dzień robią się coraz bardziej zielone, radosne śpiewy ptaków wypełniają mieszkanie gdy tylko uchylę okno. Czuć, że wielkimi krokami nadchodzi wiosna. Smutno, że ostatnie kilka miesięcy nie uraczyło mnie przybyciem prawdziwej zimy. Takiej jaką lubię: śnieżnej, mroźnej i słonecznej. Wybaczcie, nie będę topić marzanny ale skoro wiosna tak się panoszy to postanowiłam powitać ją jak należy - bukietem pachnących żonkili. Dla Was mam pyszne bułeczki. Idealne do przegryzienia na ławce w parku, w trakcie korzystania z wiosennych spacerów. Na osłodę, polane lukrem cytrynowym. ;-)
Bułeczki z budyniem i cytrynową nutą / Lemon Buns with Vanilla Pudding
Zaczyn / Leaven:
0,5 szklanki mleka / 0,5 glass milk
25 g świeżych drożdży / 25 g fresh yeast
2 łyżki mąki / 2 tbsp flour
1 łyżka cukru / 1 tbsp sugar
Ciasto / Dough:
400 g mąki / 400 g flour
3/4 szklanki cukru / 3/4 glass sugar
0,5 szklanki ciepłego mleka / 0,5 glass of warm milk
3 żółtka / 3 yolks
cukier waniliowy / vanilla sugar
100 g masła / 100 g butter
budyń waniliowy / vanilla pudding
skórka z połowy cytryny / zest of half a lemon
dodatkowa łyżka masła / additional tbsp of butter
Lukier / Icing:
sok z cytryny / lemon juice
szklanka cukru pudru / 1 glass castor sugar
Przygotować zaczyn: mleko leciutko podgrzać. Dodać mąkę, drożdże i cukier. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Mąkę, pozostały cukier, mleko, żółtka, cukier waniliowy i masło przełożyć do osobnej miski. Dodać zaczyn i wyrobić ciasto. Dodać skórkę z cytryny. Jeszcze chwilę wyrabiać, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrastania. Następne odrywać małe kawałki ciasta. Lepić kulki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pośrodku każdej bułeczki odcisnąć miejsce, w które następnie należy nałożyć budyń (przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu a następnie dołożyć odrobinę masła i wymieszać). Bułeczki piec w 180°C około 20 minut. Gdy ostygną polać lukrem.
Prepare leaven: heat the milk slightly. Add flour, yeast and sugar. Mix and let stand for 10 minutes. Flour, remaining sugar, milk, egg yolks, vanilla sugar and butter put into a separate bowl. Add yeast and knead the dough. Then add lemon zest. Knead for a moment, cover with a cloth and let stand for one hour to grow. Tear off small pieces of the dough, form into a balls, place on a baking tray lined with baking paper. Squeeze the place for pudding in the middle of each ball (prepare according to package instructions then add butter and mix). Bake buns at 180°C ( 350°F) for about 20 minutes. Let the buns cool down and then make the icing.
2 komentarze:
Pysznie wyglądają:-)
Baardzo smakowicie i kusząco się prezentują.... i jak tu być na diecie...?
Ps. Ja też czuje niedosyt prawdziwej zimy; praktycznie cały czas mam u siebie przedwiośnie: stokrotki kwitły
już w styczniu...
Prześlij komentarz