-->

piątek, 21 lutego 2014

Ciasteczka rumiankowe / Camomille Cookies

Zauważyłam, że w mojej kuchni coraz częściej zaczynam sięgać po zioła. Być może jest to kwestia sklepu zielarskiego, który mam tuż pod nosem. Uwielbiam tam zaglądać co jakiś czas w poszukiwaniu nowości i inspiracji. Uwielbiam zapach ziół i tę tajemniczą aurę, która ku mojej uciesze wyraźnie zjednuje coraz większe rzesze klientów. Jeszcze nie tak dawno sklep świecił pustkami a teraz czasem ciężko się pomieścić na jego niezbyt dużej powierzchni. Widocznie to eko-moda zainspirowała ludzi do zapoznania się z tym, co oferuje nam Matka Natura. Gdy buszuję z zapałem po sklepowych półkach a wokół mnie tańczy milion zapachów, w głowie pojawiają się naprawdę (i dosłownie!) dzikie pomysły. Oto jeden z nich. Te ciasteczka są troszkę podobne do lawendowych choć ich aromat nie jest aż tak intensywny. Urzekająca jest ich delikatność smaku. Tylko ziołowe ciasteczka mogą mieć w sobie coś takiego, co potwierdził nawet mój mąż. Skończyłam je robić wczoraj wieczorem i już dziś rano domagał się ich do pracy. Całe szczęście, że cześć uchroniłam i mogłam spokojnie zrobić zdjęcia. A oto przepis: 

Ciasteczka rumiankowe / Camomille Cookies

150 g masła / 150 g butter
150 g cukru pudru / 150 g castor sugar
300 g mąki / 300 g flour
1 łyżeczka skórki z cytryny / 1 tsp lemon zest
 2 łyżki ugniecionych koszyczków rumianku / 2 tbsp grated Chamomile
2 łyżki śmietany 18% / 2 tbsp 18 % cream
1 żółtko / 1 yolk

Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić ciasto. Jeśli jest lepkie, dodać mąki. Następnie uformować kulę i włożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie stolnicę oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Wyciąć kształty. Ciasteczka ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Piekarnik nagrzać do 180°C i piec około 15 minut aż staną się przyrumienione.  
Unikać w przypadku uczulenia na rumianek.

Combine all the ingredients and knead the dough. If it is sticky, add more flour. Then form a bullet and place in the fridge for about 30 minutes. After this time dust a pastry board with flour. Roll out the dough to a thickness of about 0.5 cm. Cut out the shapes. Place cookies on a baking sheet. Preheat oven to 180°C (350°F) and bake for about 15 minutes until cookies are golden brown.  
Avoid it if you are allergic to chamomile.


4 komentarze:

gin pisze...

Idealne dla mnie :) Jestem pewna, że bym się w nich zakochała - herbata rumiankowa to moja ulubiona :)

Olka pisze...

Ale świetny pomysł...!!! Bardzo pociągają mnie takie ziołowe inspiracje...chociaż na razie korzystam z pomysłowości innych: ostatnio z udziałem hibiskusa...
Mam nadzieję, że kiedyś wpadnę sama na jakiś gienialny pomysł na wykorzystanie ziół w kuchni....tymczasem pozwolisz, ze skorzystam z Twojego...? Ciasteczka baardzo urocze..:))

Olka pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Monsoon pisze...

Proszę bardzo! ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...