-->

poniedziałek, 25 listopada 2013

Syrop z hibiskusa / Hibiscus Syrup

Gdy na dworze robi się chłodno, herbata z dodatkiem syropu jest obowiązkowym gościem na moim stole. Przeważnie jest to sok malinowy, który znacznie wzbogaca jej smak i dla mnie oznacza nadchodzącą zimę. Najczęściej przygotowuję cały dzbanek, stawiam go na parapecie by mieć pod ręką w czasie, gdy wieczorem czytam  książkę. Dziś postanowiłam nieco zmienić smak tej herbaty dodając do niej domowy syrop z hibiskusa. Jestem zachwycona! Zapraszam, sami sprawdźcie jak wyszło.

Syrop z hibiskusa / Hibiscus Syrup

50 g suszonych kwiatów hibiskusa / 50 g dried hibiscus flowers
660 g wody / 660 g water
330 g cukru / 330 g sugar

Wodę zagotować a następnie dodać do niej kwiaty hibiskusa. Odstawić do zaparzania na około 30 minut. Następnie mocno wyciskając, wyłowić wszystkie kwiaty. Ponownie zagotować, dodać cukier i mieszając czekać aż syrop nieco zgęstnieje. Przelać do wyparzonych buteleczek. 
Boil water and add the hibiscus flowers. Infuse for about 30 minutes. Squeeze and catch all the flowers. Then boil again, add sugar and stir until the syrup thickens slightly. Pour into bottles.

1 komentarz:

Julia pisze...

o, super! uwielbiam herbaty z hibiskusem, a z taki syropem będą wyraziste! ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...