Gdy na dworze robi się chłodno, herbata z
dodatkiem syropu jest obowiązkowym gościem na moim stole. Przeważnie
jest to sok malinowy, który znacznie wzbogaca jej smak i dla mnie
oznacza nadchodzącą zimę. Najczęściej przygotowuję cały dzbanek, stawiam
go na parapecie by mieć pod ręką w czasie, gdy wieczorem czytam
książkę. Dziś postanowiłam nieco zmienić smak tej herbaty dodając do
niej domowy syrop z hibiskusa. Jestem zachwycona! Zapraszam, sami
sprawdźcie jak wyszło.
Syrop z hibiskusa / Hibiscus Syrup
50 g suszonych kwiatów hibiskusa / 50 g dried hibiscus flowers
660 g wody / 660 g water
330 g cukru / 330 g sugar
Wodę
zagotować a następnie dodać do niej kwiaty hibiskusa. Odstawić do
zaparzania na około 30 minut. Następnie mocno wyciskając, wyłowić
wszystkie kwiaty. Ponownie zagotować, dodać cukier i mieszając czekać aż
syrop nieco zgęstnieje. Przelać do wyparzonych buteleczek.
Boil water and add the hibiscus flowers. Infuse for about 30 minutes. Squeeze and catch all the flowers. Then boil again, add sugar and stir until the syrup thickens slightly. Pour into bottles.
1 komentarz:
o, super! uwielbiam herbaty z hibiskusem, a z taki syropem będą wyraziste! ;)
Prześlij komentarz