Dziś na blogu ciasto, które być może nie zachwyca wyglądem, jednak smakuje obłędnie. Małe co nieco dla wielbicieli miodu i domowego, pysznego kremu: miodownik. Jeśli kasza manna kojarzy Wam się tylko z przedszkolnymi śniadaniami obiecuję, że będziecie mile zaskoczeni. Przygotowane placki wystarczy przełożyć kremem i polać polewą. Polecam!
Miodownik z kaszą manną / Semolina Honey Cake
Ciasto / Dough:
550 g mąki / 550 g flour
150 g cukru pudru / 150 g sugar powder
150 g miodu / 150 g honey
1 łyżeczka sody / 1 tsp of baking soda
150 g masła / 150 g butter
2 jaja / 2 eggs
Miód i masło rozpuścić i dodać do ciasta. Ciasto podzielić na 3 równe części. Uformować z nich cienkie placki i piec na papierze do pieczenia przez ok. 15 minut w temperaturze 200°C.
Dissolve honey and butter and add to the dough. Divide the dough into 3 equal parts. Shape of these thin pancakes and bake on baking paper for 15 minutes at 200°C (390°F)
Krem / Cream:
0,5 l mleka / 0,5 l of milk
4 czubate łyżki kaszy mannej / 4 heaped tablespoons of semolina
szklanka cukru / glass of sugar
cukier waniliowy / vanilla sugar
kostka masła / cube of butter
Przygotować kaszę manną (4 łyżki) z 0,5 litra mleka. Pod koniec gotowania wsypać szklankę cukru i cukier waniliowy. Odstawić do ostudzenia mieszając co jakiś czas. Gdy wystygnie, dodać kostkę masła i zmiksować.
Prepare semolina (4 tablespoons) of 0.5 liters of milk. At the end of cooking, pour a glass of sugar and vanilla sugar. Set aside to cool, stirring occasionally. When cool, add butter and mix.
Polewa / Glaze:
1 łyżka kakao / 1 tbsp of dark cocoa
2 łyżki cukru / 2 tbsp of sugar
1 łyżka masła / 1 tbsp of butter
3 łyżki wody / 3 tbsp of water
Wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
Stir and bring to a boil.
3 komentarze:
pyszny ten kawałek :)
Miodownik bardzo lubię, bo to wypiek mojej babci, ale sama jeszcze nie robiłam. Takie ciasta mi po prostu nie wychodzą :)
bardzo chętnie się skuszę
Uwielbiam to ciasto- na razie mnie przerasta zrobienie go własnoręcznie- Twoje wygląda bardzo apetycznie:)
Prześlij komentarz