-->

środa, 13 listopada 2013

Kawowe cupcakes / Coffee Cupcakes

Cupcakes to chyba najbardziej uroczy deser w historii tego świata. Ich wygląd i smak można modyfikować do woli w zależności od gustu i wyobraźni cukiernika. Ubóstwiane w USA, w Polsce zyskują coraz szersze rzesze fanów. Wielkim plusem babeczek poza tym, że świetnie wyglądają i smakują jest to, że bardzo szybko się je robi. Wystarczyło mi zaledwie 40 minut aby na stole stały już piękne, małe słodkości. Szczerze polecam ten przepis, gdyż bardzo często z niego korzystam i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. 

Kawowe cupcakes / Coffee Cupcakes
(z tego przepisu wychodzi ok. 13-14 sztuk uroczych babeczek / 13-14 cupcakes recipe)

1,5 szklanki mąki / 1,5 glasses of flour 
1 szklanka cukru / 1 glass of sugar 
1 łyżeczka proszku do pieczenia / 1 tsp of baking powder
1 łyżeczka sody / 1 tsp of soda
3 łyżki ciemnego kakao / 3 tbsp of dark cocoa
100 g czekolady mlecznej / 100 g milk chocolate
1 szklanka mleka / 1 glass of milk
2 jajka / 2 eggs
2 łyżki zaparzonej, mocnej kawy / 2 tbsp of strong brewed coffee
1/3 szklanki oleju / 1/3 glass of oil
do dekoracji: krem budyniowy / bita śmietana / ziarna kawy / to decorate: cream pudding / whipped cream / coffee beans

Suche składniki wymieszać po wsypaniu do miski. Czekoladę pokruszyć, dodać 1/4 szklanki mleka i rozpuścić. Dodać olej, resztę mleka, kawę i jajka. Suche składniki zmiksować z mokrymi. Powstałą masę przelać do form na muffiny pamiętając, aby nie nalewać więcej niż do 3/4 wysokości formy. Piec około 25 minut w temperaturze 190°C. 

Mix the dry ingredients. Crumble chocolate, add 1/4 cup of milk and dissolve. Add oil, remaining milk, coffee and eggs. Mix the dry ingredients with the wet. Pour resulting mass into molds for muffins. Remember not to fill more than 3/4 height of the mold. Bake for 25 minutes at 190°C (370°F).

Wersja do druku: TUTAJ Printable version: HERE

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...