Przepisy, które przywołują historię lubię najbardziej. Dlatego też stare książki kucharskie darzę niemałym sentymentem. Jedną z nich jest wydana w 1938 roku Jak gotować Marii Disslowej. Godne uwagi są nie tylko znakomite przepisy, ale również przepiękny, finezyjny język towarzyszący czytelnikowi na każdej stronnicy. To właśnie przeglądając tę książkę natknęłam się na przepis na moje ulubione ciasto - szarlotkę. Tradycyjną, z dużą ilością jabłek, mocno cynamonową. Musiałam skorzystać, do czego serdecznie zachęcam również Was.
Szarlotka z 1938 r. / Apple pie recipe from 1938
(przepis pochodzi z książki Jak gotować Marii Disslowej / recipe from the book 'How to cook?' of Maria Disslowa)
Farsz / Filling:
1 kg jabłek / 1 kg of apples
100 g cukru / 100 g sugar
cynamon / cinnamon
kilka łyżek wody do gotowania jabłek / a few tbsp of water for cooking apples
rodzynki (opcjonalnie) / raisins (optional)
Ciasto / Dough:
240 g mąki pszennej / 240 g flour
120 g masła / 120 g butter
60 g cukru / 60 g sugar
kilka łyżek gorącej wody / a few tbsp of hot water
Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki i ugotować z kilkoma łyżkami wody. Następnie dodać pozostałe składniki farszu i gotować aż do miękkości. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części (jedną troszkę większą od drugiej). Większą częścią wyłożyć spód i boki posmarowanej tłuszczem okrągłej formy (24 cm średnicy). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec ok. 15 minut. Następnie wyłożyć na spód ugotowane jabłka a na wierzchu poukładać wycięte z mniejszej części paski. Wierzch posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżeczką wody i posypać cukrem. Ponownie włożyć do piekarnika i piec 45 minut.
Start by preparing the apples; peel, core and chop the peeled apples into small pieces. Cook the apples with a few tablespoons of water for a while. It makes apples a little more tender. Add remaining ingredients. Then knead the dough. Divide the dough into two parts (one slightly greater than the other) and put greater part of the bottom and sides of the round mold (diameter: 24 cm). Preheat oven to 180° C (356° F) and bake for 15 minutes. Then pour the cooked apples on the dough and cover with strips of dough from smaller part. Spread top with egg yolk mixed with a teaspoon of water, sprinkle with sugar and bake for another 45 minutes.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz