-->

sobota, 12 października 2013

Aromatyczny marchewkowiec / Aromatic carrot cake

Mój pierwszy marchewkowiec. Mocno cynamonowy i piernikowy. Idealny na chłodniejsze jesienne i zimowe dni. Polany przepyszną polewą z masła, słonego serka i cukru pudru. Wersja light dla niezdecydowanych, gdyż do jego wykonania potrzebne są tylko cztery marchewki. Serdecznie zapraszam!

Aromatyczny marchewkowiec / Aromatic carrot cake

4 starte marchewki / 4 grated carrots
1,5 szklanki mąki / 1,5 glass of flour
4 jajka / 4 eggs
3/4 szklanki oleju / 3/4 glass of oil
1 szklanka cukru / 1 glass of sugar
1 łyżka cukru waniliowego / 1 tbsp vanilla sugar
1 łyżeczka proszku do pieczenia / 1 tsp baking powder
1 łyżeczka sody / 1 tsp soda
1 łyżeczka cynamonu / 1 tsp cinnamon
1 łyżeczka przyprawy do piernika / 1 tsp gingerbread spice
pół łyżeczki soli / 0,5 tsp salt

Zetrzeć marchewkę. Jajka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i olejem przy użyciu blendera. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, przyprawą do piernika i cynamonem. Następnie dodajemy mąkę do jajek. Ponownie mieszamy. Dodajemy marchewkę. Formę (średnica ok 26 cm) smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180°C i pieczemy ciasto przez około 50 minut. 

Polewa / Glaze:
100 g słonego serka / 100 g salty cheese
2 łyżki masła / 2 tbsp butter
5 łyżek cukru pudru / 5 tbsp castor sugar


Grate the carrots. Whip eggs with sugar, vanilla sugar and oil with the blender. Mix flour, baking powder, baking soda, salt, cinnamon and spice to gingerbread. Then add the flour to the eggs. Mix again and add the carrots. Smear baking mold (diameter: 26 cm) with grease and sprinkle with breadcrumbs. Pour the dough. Preheat oven to 180°C (350°F) and bake for 50 minutes. 

Wersja do druku: TUTAJ  Printable version: HERE

4 komentarze:

Mała Mi pisze...

Zaskoczyłaś mnie tym słonym serkiem!

gin pisze...

Mniami :) I jak ładnie udekorowany :)

Dominika pisze...

Jeśli nie pasowałby Wam ten serek, wierzch marchewkowca można oprószyć również cukrem pudrem. :-)

Niania w Paryzu pisze...

Bardzo mi sie podoba! i lubię ciasto marchewkowe wiec skorzystam z przepisu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...