Do przygotowania tego spaghetti zainspirował mnie Łukasz Łuczaj. Recenzja jego książki już niebawem ukaże się na blogu, jako mała odskocznia od ciągłego gotowania. Spaghetti alle noci, czyli pasta z orzechami (w oryginale włoskimi! U mnie są to orzechy laskowe.) to mój drugi raz z orzechami w makaronie. Lepszy. Za pierwszym razem orzechy występowały razem z pesto, co według mnie nie było zbyt udanym połączeniem. Teraz są jedynie aromatycznym dodatkiem do domowego, pomidorowego sosu spaghetti. To danie to połączenie obiadu i deseru w jednym. Oprócz tego, że smaczne, jest okropnie sycące. Na pewno powtórzę.
Spaghetti alle noci
(2 porcje / 2 servings)
5 łyżek oliwy / 5 tbsp olive oil
500 g wieprzowego mięsa mielonego / 500 g minced pork
500 g świeżych pomidorów / 500 g fresh tomatoes
3 ząbki czosnku / 3 cloves of garlic
bazylia, oregano, tymianek (po 0,5 łyżeczki) / basil, oregano, thyme (half a teaspoon)
sól, pieprz do smaku / salt and pepper to taste
garść orzechów włoskich lub laskowych / handful of walnuts or hazelnuts
250 g makaronu spaghetti / 250 g spaghetti pasta
Orzechy poszatkować. Na patelni rozgrzać oliwę a następnie dodać mięso i pokrojony czosnek. Pomidory omyć, obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Gdy mięso będzie gotowe wrzucić pomidory na patelnię. Przyprawić. Gotować do czasu, aż pomidory zmniejszą swoja objętość. W międzyczasie ugotować makaron. Wyłożyć go na głęboki talerz, polać sosem i posypać orzechami.
Smacznego!
Chop nuts. Heat the oil in a frying pan and add pork with chopped garlic. Wash tomatoes, peel and cut into small pieces. Arrange tomatoes in the pan when meat is ready. Season. Cook until the tomatoes reduce its volume. Cook pasta in the meantime. Put the pasta on a plate, pour sauce and sprinkle with hazelnuts.
Enjoy your meal!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz