-->

niedziela, 18 sierpnia 2013

Racuchy z jabłkami i cynamonem / Apple drop scones with cinnamon

Uwielbiam w racuchach mocno starte jabłka, dlatego moje placki stanowią jednolitą masę. Nie wyobrażam sobie również by pominąć moją ulubioną przyprawę - cynamon. Wiecie, że cynamon zapobiega cukrzycy typu II, ma właściwości antygrzybiczne, antynowotworowe, antyseptyczne poprawia pamięć, obniża cholesterol? Do tego obłędnie smakuje, więc wspomagam nim większość moich deserów. Serdecznie zapraszam. Tymi drożdżowymi plackami, przekonacie do jedzenia nawet największego niejadka.

Racuchy z jabłkami i cynamonem / Apple drop scones with cinnamon
(4 porcje / 4 servings)

25 g drożdzy / 25 g of yeast
1,5 kubka mleka / 1,5 cup of milk
13 łyżek mąki + jedna łyżeczka / 13 tbsp flour + 1 tsp flour
1 łyżeczka cukru / 1 tsp sugar
2 duże jabłka / 2 large apples
cynamon / cinnamon
1 jajko / 1 egg
olej do smażenia / oil for frying
cukier puder do dekoracji / icing sugar to decorate

Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach ciepłego mleka wymieszanego z łyżeczką mąki i łyżeczką cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski wlać pozostałe mleko, dodać mąkę, jajko, cynamon i 2 grubo starte jabłka. Dokładnie wymieszać. Do całości dodać wyrośnięte drożdże, wymieszać i ponownie odstawić do wyrastania na około godzinę. Na patelni rozgrzać grubą warstwę oleju. Nakładać ciasto przy pomocy łyżki do zupy. Smażyć na złoto po dwóch stronach. Podawać posypane cukrem pudrem.

Dissolve yeast in 2 tbsp warm milk with 1 tsp of flour and 1 tsp of sugar. Let the yeast sit for five minutes. If the yeast is foamy and smells like bread, it's active. Pour the remaining milk, flour, egg, cinnamon and 2 coarsely grated apples into bowl. Stir thoroughly. Add yeast mixture, stir again and set it aside to rise, it may take 1 hour. Heat a thick layer of oil in a frying pan, apply with a spoon for soup and cook until crispy and gold on each side. Sprinkle with icing sugar before serving. 

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...