-->

niedziela, 7 lipca 2013

Domowe bułeczki

Wypiekanie domowego pieczywa ma w sobie coś magicznego. Szczególnie ten zapach, który roznosi się w okamgnieniu po całym mieszkaniu sprawia, że zmysły wariują a wypiek za każdym razem podlega specjalnej celebracji. Świeże, jeszcze ciepłe, chrupiące bułeczki wyjęte przed chwilą z piekarnika, odrobina masła na jeszcze ciepłym pieczywie i to wszystko popite mlekiem. Czy można sobie wyobrazić dziś wspanialsze śniadanie? Zaproponowane przeze mnie bułeczki są uniwersalne i nadają się zarówno do wędliny, sera jak i do dżemu. Dobrego dnia Kochani!

Zwykłe bułeczki
(z podanych składników wychodzi około 7 bułeczek)

105 ml wody i 105 ml mleka (wymieszane pół na pół)
20 g świeżych drożdży
350 g mąki
15 g masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

Mieszamy ze sobą mąkę, sól i masło. Do osobnego naczynia nalewamy kilka łyżek mleka wymieszanego z wodą i leciutko podgrzewamy a następnie zdejmujemy z ognia i gdy jest lekko ciepłe dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy aż do rozpuszczenia. Wlewamy do mąki. Następnie dodajemy do mąki pozostałe mleko/wodę i wyrabiamy ciasto rękoma. Ciasto powinno być dość luźne. Następnie odstawiamy całość na 1,5 godziny, by wyrosło. Po tym czasie rękoma posmarowanymi oliwą formujemy niewielkie bułeczki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypanym bułką tartą. Ponownie odstawiamy na pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bułeczki smarujemy żółtkiem wymieszanym z jedną łyżeczką wody i pieczemy około 10 minut. 

Smacznego!


4 komentarze:

Niania w Paryzu pisze...

Przyznam, ze bułeczki raczej nie robię ale robię w domu chleb w maszynie do chleba i czesto nastawiam ja tak by na 7 h rano był świeży, gorący....

Mała Mi pisze...

Przez Ciebie znów mi ślinka cieknie!

Renata Czelny-Kawa pisze...

Domowe bułeczki? Zawsze!;)

Monsoon pisze...

To do roboty dziewczyny! ;-) Żartuję, takie rzeczy to tylko w weekend.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...