-->

sobota, 1 czerwca 2013

La pizza Capricciosa


W języku włoskim słowo capricciosa oznacza "kapryśna", "grymaśna". Nie wiem czy to zbieżność charakterów czy też zupełny przypadek, ale idąc do pizzerii zawsze zamawiam właśnie tę pizzę. ;-)  Capricciosa zawiera w sobie wszystko, czego według mnie pizzy potrzeba: delikatny smak pieczarek, wyraźnie wyczuwalny aromat szynki i dużą ilość ciągnącego się sera. Według Włochów "kapryśność" tej pizzy polega na tym, że nigdy nie potrafią przewidzieć, jakie składniki znajdą się na cieście. Zasada jest bowiem taka, że do przygotowania Capricciosy możemy użyć wszystkiego co mamy akurat pod ręką. 

Poniżej przedstawiam przepis na najlepszą, domową pizzę jaką kiedykolwiek jadłam. Z dużą ilością sera, pieczarek i czosnku. Mocno aromatyzowaną bazylią, oregano i tymiankiem. Do tego obowiązkowo sos czosnkowy. Powracam do niej bardzo często, najczęściej na prośbę rodziny. Z podanego przepisu wychodzą dwie, duże pizze. 

La pizza Capricciosa

Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 60 g świeżych drożdży
- 4 łyżki lekko podgrzanego mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki (do wyrastających drożdży)
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki wody

Sos:
- 1 mała, drobno posiekana cebula
- 500 g przecieru pomidorowego (ja używam tego w kartoniku firmy Dawtona)
- 1 szklanka wody
- tymianek, bazylia, oregano (po pół łyżeczki każdej z przypraw)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz i sól do smaku  

Dodatki:
- 1 duża, drobno posiekana cebula
- ok. 10 pieczarek
- starty na małych oczkach żółty ser
- kilka plasterków szynki
- ser mozzarella
- sól i pieprz do smaku

Sos czosnkowy: 
- śmietana 18%
- majonez
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek

Przygotowanie sosu czosnkowego - Do śmietany dodajemy około 3-4 łyżek majonezu. Wyciskamy ząbki czosnku, dodajemy cukier, po dużej łyżce bazylii, oregano i tymianku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki. 

Przygotowanie pizzy:
Podgrzewamy mleko wymieszane z cukrem i łyżką mąki. Kruszymy do niego drożdże, mieszamy aż się rozpuszczą i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. W międzyczasie łączymy pozostałą mąkę, sól, oliwę z oliwek i wodę a następnie dodajemy wyrośnięte drożdże. Zaczynamy zagniatać ciasto, aż będzie samo odchodziło od ręki. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny.

Dużą cebulę drobno siekamy i szklimy na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy do niej pokrojone w plasterki pieczarki. Czekamy aż się zarumienią i doprawiamy lekko solą. Na osobnej patelni małą cebulę również szklimy na oliwie z oliwek a następnie wlewamy do niej przecier pomidorowy, wodę i przyprawy (tymianek, oregano, bazylię). Mieszamy i czekamy aż zacznie wrzeć. Doprawiamy solą i pieprzem i zdejmujemy z ognia. 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich wałkujemy na mocno omączonej stolnicy na cienki placek i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowanym olejem, aby papier nie przywarł do ciasta. Następnie nakładamy składniki. W pierwszej kolejności smarujemy ciasto połową sosu pomidorowego a następnie nakładamy dodatki - cebulę z pieczarkami. Całość posypujemy serem mozzarella i kładziemy na to plasterki szynki. Szynkę obsypujemy porządnie startym, żółtym serem. Tak przygotowaną pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni (najlepiej z włączonym termoobiegiem) i pieczemy przez około 8-9 minut. 

Pizza jest naprawdę pyszna!


Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...