Przeszłość to dziś, tylko cokolwiek dalej.
Ten cytat Norwida wisiał na ścianie mojej klasy, gdy w zamierzchłych już czasach jako świeża absolwentka opuszczałam mury mojej ukochanej szkoły.
Pamiętam o tym bardzo wyraźnie, gdy wracam w rodzinne strony i odwiedzam to miejsce. Z utęsknieniem wspominam kolegów i koleżanki, pączki z różą jedzone na przerwie gdy siedzieliśmy na zimnych posadzkach przedwojennych korytarzy, nauczycieli, których często już nie ma z nami, nieudolne czasem próby przyrządzania dań przez dziewczęta na zajęciach z techniki żywienia i łakocie, które z uporem wtykała mi do tornistra moja Prababcia. Smak murzynka z Jej przepisu pamiętam do dziś i pomimo pozostawionych przez Nią na pożółkłym już dziś papierze przepisów, nigdy nie udało mi się go odtworzyć, taki był cudowny.
Lubię wracać do przeszłości , dlatego znajdziecie tu wiele przepisów i artykułów odnoszących się do tego "dziś... tylko cokolwiek dalej". Mam nadzieję, że z przyjemnością zatrzymacie się na chwilę, zadumacie i wspólnie postaramy się odtworzyć smaki i zapachy, o których współczesny świat już dawno zapomniał.
Break for Cake powstało w 2013 roku. Z chaosu. Choć wypieki i słodkości były mi bliskie od zawsze, nie od zawsze wiedziałam jednak jak się do nich zabrać. Praktyka czyni mistrza - mawiała moja Prababcia robiąc po raz tysięczny ubłaganą przeze mnie szarlotkę.
Absolwentka stosunków międzynarodowych, młoda żona i absolutnie niemłoda duchem kobieta, która lubi piec chleb, czytać książki i odrywać się od rzeczywistości.
dominika.jurycka@gmail.com