-->

czwartek, 20 listopada 2014

CIASTO DYNIOWE



A tak naprawdę ciasto przekładane dżemem dyniowym, o którym pisałam kilka postów wcześniej. Jeśli zatem nie zdążyliście go jeszcze wykorzystać do innych wypieków, serdecznie zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. Spróbujcie, jeśli macie ochotę na ciasto przypominające szarlotkę w jesiennej odsłonie. 

Ciasto z dźemem dyniowym 

3 szklanki mąki 
250 g masła
3 żółtka
1 jajko 
1 szklanka cukru
cynamon
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Utrzeć żółtka, jajko, masło i cukier. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić elastyczne ciasto a następnie podzielić je na dwie części. Dużą formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Jedną część ciasta wyłożyć na spód i boki formy. Następnie ułożyć dżem dyniowy. Można do niego dodać odrobinę cynamonu dla smaku. Na górze układać po małych kawałeczkach ciasta z drugiej porcji aż zakryją cały dżem. Piec w 200 stopniach C przez ok godzinę. 


2 komentarze:

Kinga Łucja pisze...

Bardzo smacznie wygląda. :)

gin pisze...

Mniam, kuszące :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...