Seler naciowy to prawdziwa kopalnia zdrowia, o czym ludzie wiedzieli już 2000 lat temu, gdy zapoczątkowano jego uprawę. Seler zawiera olejki złożone w 90% z terpenów i seskwiterpenów, czyli przyjemnych dla naszego nosa oraz zdrowia związków chemicznych, które często są wykorzystywane przy produkcji olejków eterycznych. W warzywie jest dwa razy więcej witaminy C
niż w owocach cytrusowych. Oprócz tego seler jest bogatym źródłem witaminy B kompleks,
kwasu foliowego i witaminy PP, niewielkich ilości beta-karotenu a także
witaminy E. Wśród warzyw korzeniowych zawiera najwięcej fosforu, wapnia, potasu oraz cynku. Za oknem zima w pełni, warto więc nieco zwiększyć naszą odporność. W tym celu proponuję Wam przygotowanie bardzo smacznej zupy. Zapraszam!
Zupa krem z selera naciowego / Cream of Celery Soup
pęczek selera naciowego / bunch of celery stalks (Apium graveolens L. var. dulce)
1 litr bulionu / 1 liter of broth
1 marchew / 1 carrot
1 pietruszka / 1 parsley
kawałek selera / piece of celery (Apium graveolens L. var. graveolens)
1 mała cebula / 1 small onion
kawałek imbiru / piece of ginger
sól, pieprz, pieprz cayenne, ostra papryka do smaku / salt, pepper, cayenne pepper, hot pepper to taste
oliwa z oliwek / olive oil
Od selera naciowego odciąć liście a
łodygi drobno pokroić. Poszatkować cebulę i zetrzeć na tarce pozostałe warzywa.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i obsmażyć składniki. Do połowy bulionu
przerzucić warzywa z patelni i gotować aż będą miękkie. Po wystygnięciu całość
zmiksować. Dodać drugą połowę bulionu, kawałek startego imbiru oraz doprawić do
smaku. Serwować z grzankami.
Cut off leaves from celery stalks and chop stems finely. Chop an onion and grate the remaining vegetables. In a skillet heat the olive oil and fry ingredients. Add them to the half of the broth and cook until tender. Mix when cooled. Add the other half of the broth, a bit of grated ginger and season to taste. Serve with croutons.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz