Prosty i zdrowy deser z kaszy jaglanej, z łuskanego ziarna prosa. Sama kasza nie zawiera glutenu, w związku z czym jest szczególnie polecana dla małych dzieci oraz osób na diecie bezglutenowej i lekkostrawnej. Kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy, a także poprawiającą znacznie kondycję skóry, paznokci i włosów. Naukowcy przypisują jej również właściwości wysuszające i antywirusowe. Obowiązkowo sięgnijcie po ten deser jeśli macie kaszel lub dokucza Wam przeziębienie.
Deser z kaszy jaglanej / Creamy Millet Pudding
pół szklanki kaszy jaglanej / 1/2 glass millet
2 szklanki mleka / 2 glasses milk
ciemne kakao / dark cocoa
Kaszę wypłukać, zalać mlekiem i gotować na małym ogniu przez ok. 10-15 minut. Pod koniec gotowania dodać kakao. Następnie garnek odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Kaszę zmiksować, dodać cukier lub miód (jeśli jest zbyt gęsta można dodać mleko). Na spodzie pucharka umieściłam dżem z wiśni, następnie dodałam kaszę. Całość udekorowałam owocami i bitą śmietaną aczkolwiek składniki można komponować dowolnie.
Na zdrowie!
Rinse millet, pour the milk and cook over low heat for 10-15 minutes. Add cocoa at the end of cooking. Then cover the pot with a cloth, and set aside in a warm place for an hour. Mix porridge, add sugar or honey (add more milk if grits is too thick). Put a few teaspoons of the cherry jam in the bottom of each pudding dish. Then add a grits. Decorate with fruits and whipped cream. The great thing about this super easy dessert recipe is that you can substitute or add any ingredient you want.
Cheers!
2 komentarze:
To jest wspaniałe :)
Samo zdrowie, a jakie smaczne! :)
Prześlij komentarz