Dziś coś specjalnego dla wielbicieli czekolady, kakao i solidnych słodyczy: blok czekoladowy. W mojej wersji z orzechami włoskimi, herbatnikami i suszonymi owocami. Deser, który bardzo szybko się robi i można modyfikować w zależności od upodobań. Szczególnie polecany w tak mokre i chłodnie dni jak dziś.
Blok czekoladowy z bakaliami / Delicacies Chocolate Block
250 g masła / 250 g butter
4 łyżki ciemnego kakao / 4 tbsp of dark cocoa
2 szklanki cukru / 2 glasses of sugar
0,5 szklanki wody / 0,5 glass of water
500 g mleka w proszku (nie instant) / 500 g milk powder (not instant)
bakalie, pokruszone herbatniki / delicacies, crushed biscuits
Rozpuścić masło. Dodać kakao, cukier, wodę i mleko w proszku. Wsypać bakalie i pokruszone herbatniki. Doprowadzić do wrzenia uważając, aby masa się nie przypaliła. Przelać ciasto do małej, podłużnej keksówki. Odstawić do ostygnięcia.
5 komentarzy:
Albo mi się zdaje, albo zapachniało świątecznym czasem;)
Chodzi za mną od dawna :)....Uwielbiam czekoladowe desery i ciasta :)
Już myślałam, że ten domek w środku to jest z piernika :)) Przepis pozwoliłam sobie zapisać, przyda się na gorsze dni listopada.
Marcelina, tym razem jest to domek z zapałek. Ten z piernika mi się rozpadł w fazie produkcji ;-)
Ale fajny!
Prześlij komentarz