-->

środa, 14 sierpnia 2013

Lody z begonii / Begonia ice cream

Po raz pierwszy zabrałam się za lody z begonii i widzę, że dotychczas nie było osób, które odważyłyby się ten przepis upublicznić. Zapewne zastanawiacie się jak smakują? Dla mnie są to jogurtowe lody o smaku owoców leśnych, które kiedyś sprzedawała jedna z wiodących firm lodziarskich w kartonowych, małych pudełeczkach. Przepis jest bardzo prosty. Podstawą jest samodzielne wykonanie begoniowego syropu, oraz zaopatrzenie się w jogurt i syrop wiśniowy, który oczywiście również można zrobić samemu. Wiśniowy aromat zaostrza smak lodów, co bardzo mi odpowiada. Mało pracy a dużo radości. 
Polecam serdecznie na koniec wakacji!

Lody z begonii / Begonia ice cream

Syrop / Syrup:
100 g kwiatów begonii / 100 g of begonia flowers
1/2 kg cukru / 1/2 kg sugar
sok z połowy cytryny / juice of half a lemon
1/2 l wody / 1/2 l of water

2 jogurty greckie / 2 greek yoghurt
cukier puder / icing sugar
syrop z wiśni do smaku / cherry syrup to taste

Kwiaty wyłożyć na białą kartkę, oderwać płatki i je umyć. Przełożyć płatki do słoiczka i zalać wrzącą wodą. Odstawić aż ostygnie. Następnie dodać cukier i podgrzewać aż się całkowicie rozpuści a syrop zgęstnieje. Dodać sok z połowy cytryny.

Tak przygotowany syrop zmiksować z jogurtem. Dodać do smaku syrop z wiśni. Dosłodzić cukrem pudrem. Przelać do formy i zamrozić. Po około 4 godzinach ponownie zmiksować i włożyć do zamrażarki. Podawać z syropem owocowym. 

Put flowers on white paper, separate petals and wash.  Put petals in a jar and pour boiling water. Set aside to cool. Add sugar and heat until dissolved. Add juice of half a lemon.

Mix the syrup with yoghurt. Add cherry syrup to taste. Sweeten with icing sugar. Pour into molds and freeze. Re-mix after 4 hours and put into freezer. Serve with fruit syrup.






Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...